Брюксел отделя 250 млн. евро за решение на проблема

Всеки четвърти безработен младеж у нас има висше образование. За справяне с проблема - Брюксел отделя 250 млн. евро. С парите трябва да се гарантира заетост на младите българи до 24 години. Експерти трябва да решат за какви конкретни мерки да се похарчат европарите.

 

След няколко месеца Ахмед завършва висшето си образование. Всичките му опити досега да намери работа по специалността удрят на камък. „За да започне работа млад човек по специалността искат две години стаж, но проблемът е, че като завършим нямаме на практика, никакъв стаж – един порочен кръг, който продължава да се затваря”, споделя той.

 

В търсене на изход от безработицата сред младите, от Брюксел ще заделят средства, с които да стимулират работодатели да наемат млади хора до 4 месеца, след като завършат образованието си.

 

„За всеки един млад човек – абсолютно индивидуално – се преценяват качества, способности и се насочват, а не през бюрата по труда”, обясни евродепутатът Ивайло Калфин.

 

Идеята е голяма част от тези средства да отидат за финансиране на проекти на млади предприемачи. Другият вариант е с парите да се насърчи практическите часове още в клас.

 

Повече по темата ще научите от видеото.