Темата за сблъсъците пред НС разгорещи обстановката и в парламента

Сблъсъците от снощния протест пред парламента са горещата тема в парламента днес, 13-и ноември. С нея започна и днешното пленарно заседания.
 
Тезата на управляващите е, че организирани агитки, в това число и ултраси, са направили опит за метеж и окупация на Народното събрание и така са предизвикали насилието. Според опозицията от ГЕРБ обаче именно управляващите мачкат мирния протест в опит да задържат властта на всяка цена. 
 
Това разбира се предизвика скандали и поредни демонстрации в пленарната зала. 
 
„Единственото и най-добро, което можете да направите, е да си подадете оставката незабавно, заяви Цвета Караянчева от ГЕРБ, която също така призова премиерът Пламен Орешарски „да прояви мъжество” и да си подаде оставката. 
 
„За „Коалиция за България” властта не е самоцел. Добре осъзнаваме, че сме се изправили срещу една сила, за която правилата и законът нямат никакво значение. Които са готови да извадят младите хора напред и да ги използват като жив щит, за мутри, които стоят зад тях, замерват полицаите и се опитват да пробият към НС и да го окупират, за да влезе със желязна стъпка отново Борисов във властта, обърна се на свой ред лидерът на БСП Сергей Станишев от трибуната в пленарната зала. 
 
Според лидерът на ДПС Лютви Местан мракът снощи не само че не прикрил протестиращите, но дори подчертал „бръснатите глави като символ на най-агресивната част на българското общество”. Той подчерта, че законодателният орган на страната е бил атакуван от ултрасите и това нямало нищо общо със студентите. 
 
От друга страна, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе категоричен, че всичко, което говорят в парламента са „триковете на Държавна сигурност”. 
 
„Онзи метеж, който направиха февруари месец срещу нас, искат да изкарат, че ние сме искали да го направим вчера. Това е абсолютна лъжа”, допълни Борисов.
 
След емоционалната част депутатите приеха на първо четене Бюджетите на държавното обществено осигуряване и на НЗОК.
 
Какво се предвижда според тях – разберете от видеото.