По-плътни заграждения посрещнаха протестиращите тази вечер

Скандали в парламента последваха снощните сблъсъци. Политиците така и не се разбраха, дали протестиращите навън са били мирни граждани с чисти пориви или организирани агитки от ултраси. Докато депутатите обаче се караха, отвън блокадата продължи и днес.

 

Още преди да започне работният им ден депутатите от различните парламентарни групи започнаха да спорят какъв по същество е бил смисълът и дали е имало организация зад протеста, който се случи вчера и зад ескалацията на напрежението. Управляващите обясниха в пленарна зала, че става въпрос за провокация, а от опозицията са на мнение, че окупаторите са самите управляващи, които са се окупирали на местата си.

 

Тази вечер ситуацията пред Народното събрание е малко по-спокойна. Протестиращите започнаха да се събират още от сутринта. Част от демонстрантите се насочиха към бул. „Цариградско шосе”, но не блокираха движението.

 

Депутатите спориха за смисъла от ескалациятаДнес огражданията бяха подсилени, а периметърът около парламента – сериозно разширен. За разлика от вчера, протестиращите днес не се опитват да ги преодолеят, а се задоволяват само с познатите скандирания и призиви за оставка на управляващите.

 

Депутатите спориха за смисъла от ескалациятаСнощи напрежението ескалира още когато протестиращите избутаха метални контейнери към загражденията около парламента. До сблъсъци с полицаите се стигаше всеки път, когато протестиращите разкъсваха металните решетки пред кордона с униформени.

 

След няколко часа на сблъсъци, равносметката от нощта е окървавени лица и десетки арестувани. Протестът приключи малко след полунощ, след като полицаите успяха да изтласкат останалите демонстранти във всички възможни посоки около парламента. На сутринта след сблъсъците протестиращите бяха посрещнати от нови плътни заграждения и мощно полицейско присъствие. Новите мерки за сигурност ядосаха едни, но за други се превърнаха във вдъхновение и те изрисуваха загражденията.

 

Протестът тази вечер - по-спокоенМеждувременно студентите отново излязоха от окупирания университет и блокираха движението пред парламента. На няколко пъти протестиращите се опитаха да разиграват униформените като тръгваха да тичат към полицейските кордони.

 

Малко преди края на работния ден на депутатите протестиращите насядаха около кордоните от полицаи, които охраняваха всички изходи на парламента. Този път обаче народните избраници успяха да напуснат сградата спокойно, тъй като целия заден вход остана отцепен.

 

От другата страна на парламента се събраха привържениците на управляващите. За да им благодарят за подкрепата, при тях дойдоха депутати от БСП и ДПС.

 

Повече за протестите ще научите от видеото.

 

Наблюдавайте в реално време събитията около парламента на Kamerite.bg

 

Репортери: Деница Суруджийска, Георги Георгиев, Христо Калоферов