Изтичането на инструкциите как да се говори за сблъсъците било техническа грешка

Председателят на парламента Михаил Миков коментира изтеклата в медиите информация за „опорните точки”, изпратени до членове на БСП, които трябва да им послужат при публични изказвания по отношение на протеста, прераснал в сблъсъци между демонстранти и органите на реда.

 

„Не мисля, че става въпрос за нещо тайно. В тези опорни точки има описания на ситуацията от една от гледните точки и оценки на факти, коментира Миков на влизане в сградата на Народното събрание, което днес трябва да приеме бюджета на първо четене.   

 

Парламентарният шеф отхвърли съмненията, че става въпрос контролирано изтичане на информация с цел дискредитиране на протестиращите, като ги нарече „конспиративни теории”. Според Михаил Миков течът вероятно е в резултат на техническа грешка.

 

Ситуацията в обществото ни ще се успокои, когато хората разберат, че вместо противопоставяне и ескалация, са необходими няколко месеца, в които България да смени курса „Дянков” с новия бюджет, каза още председателят на парламента.

 

Указанията до социалистите се появиха в iнтернет. Според текста на една от инструкциите публично трябва да се обяснява например, че студентите от НАТФИЗ са получавали оферта за до 700 лв. за кадри на окървавени протестиращи, както и че в отдалечените столични квартали се плащали по 50 лв. за участие в протестите.