В нито един момент не е станало ясно, че Боевски ще бъде екстрадиран, твърди министърът

Външният министър Кристиан Вигенин, който отзова посланика ни в Бразилия Чавдар Николов заради казуса „Боевски”, коментира обясненията на дипломата за екстрадицията на спортиста, за която посолството ни не е информирало София. Чавдар Николов твърди, че е разбрал за завръщането на Гълъбин Боевски от Националната телевизия.

 

Това е поредна версия на случилото се. Съжалявам, че трябва да влизам в обяснителен режим с един посланик, който очевидно не си е свършил работата”, каза Вигенин в „Здравей, България”.

 

Министърът на външните работи отбеляза, че наказанието за посланика е по преценка на дисциплинарен съвет, в който участват колеги на дипломатическия представител. „До този момент чух най-малко три версии от посланик Николов – знаел ли е, или не, информирал ли е и ако не – защо не го е направил”, допълни той.

 

Вигенин обясни, че искането на Боевски за издаване на пасаван е минало през Външното министерство преди да отиде в МВР. От Вътрешното ведомство поискали да разберат какви са основанията да се издаде временен паспорт на един затворник. Следва второ искане, в което се обяснява, че документът е нужен, за да може Боевски да работи до изтичане на мандата му, като не е ясно как ще работи от затвора.   

 

Според Кристиан Вигенин в нито един момент не е  станало ясно, че за Боевски има решение за експулсиране на бразилските власти.

 

Повече по темата ще научите от разговора с външния министър, който можете да гледате ТУК.