Това сочи изследване на университетa в Сан Франциско

Жените, които пият противозачатъчните хапчета повече от три години, са два пъти по-застрашени от глаукома от тези, които не пият, съобщи АФП, цитирана от БТА.

 

Рискът е по-висок независимо от вида на противозачатъчните хапчета, каза д-р Шан Ли от Университета на Калифорния в Сан Франциско. Изследването му е обхванало 3406 жени на възраст над 40 години от 2005 г. до 2009 г.

 

„Този труд трябва да насърчи бъдещи изследвания, които да установят причинно-следствената връзка между използването на противозачатъчни хапчета и глаукомата”, каза проф. Шан Ли на годишната конференция на Американската академия по офталмология.

 

„За момента жените, които пият противозачатъчни хапчета от три или повече години, трябва да ходят на очен лекар редовно, особено ако имат и други рискови фактори за глаукома", допълва професорът.

 

Глаукомата е една от основните причини за слепота. Тя засяга около 1 процент от населението над 40-годишна възраст. Хроничното заболяване се дължи на прогресивно разрушаване на оптичния нерв, като най-честата причина за това е повишаване на очното налягане.

 

Глаукомата е нелечима, но ако бъде открита рано, развитието може да бъде забавено. Предишни изследвания показаха, че женският хормон естроген може да има важна роля за развиването на това заболяване.