Бразилските власти искат красив град да приеме най-големия спортен форум

Със серия от взривове около една четвърт от заобиколния магистралния пръстен на Рио де Жанейро беше премахнат. Целта е в навечерието на Олимпийските игри през 2016-а градът да освежи своята визия в най-често пренебрегваната централната част около пристанището. 

 

Отсечката с дължина от 4.8 километра отдавна е считана за грозна гледка, но пък е служила като основна връзка между Рио и околните предградия в продължение на десетилетия. 

 

Според архитектурните планове тунелът, който ще замени магистралния участък, трябва да бъде завършен до 2015 г. Проектът осигурява нов, генерално по-добър изглед на градския район, във връзка с предстоящите в мегаполиса големи спортни домакинства, най-сериозното от които е приемането на Олимпийски игри през 2016 г. 

 

Серията от експлозии, бе предизвикана в 7 часа сутринта местно време от кмета Рио Едуардо Паес, заедно с други представители на местната власт. Шумната процедура продължи точно пет секунди, като за това време 1050 метра от скоростната тангента бяха повалени на земята. 

 

"Това е един много важен ден в историята на града. Ние възраждаме центъра на Рио и района на пристанището. Този пътен участък със сигурност бе най-големият символ на деградацията и нехайството", заяви кметът на Рио.

 

Градоначалникът обяви, че в изпълнението на проекта са участвали повече от 500 специалисти. Те са използвали 1200 килограма експлозиви, за събарянето на общо 232 носещи колони и 29 хоризонтални постамента, тежащи повече от 5000 тона.