Карамелите се пребориха за точка във визитата на „Емирейтс“ - 1:1

Жерард Деулофеу вкара късен изравнителен гол, за да спечели точка от визитата на "Евертън" в Северен Лондон на "Арсенал" (1:1).
 

"Артилеристите" остават на върха в класирането с пет точки пред втория "Ливърпул", но въпреки това е удар по амбициите им за титлата.
 

Във втори пореден мач с конкурент от върха "Арсенал" губи точки, а в следващите си два мача ще трябва да се изправи последователно срещу "Манчестър Сити" и "Челси".
 

"Евертън" контролираше по-голямата част от първото полувреме, но тества вратаря на домакините Войчех Шченсни само веднъж, като Кевин Миралас стреля встрани и високо при най-чистото положение.
 

Едва в последните пет минути от полувремето "Арсенал" заигра силно и на два пъти можеше да излезе напред в резултата, но и в двата случая Тим Хауърд се справи брилянтно, спирайки първо Оливие Жиру, после и Аарън Рамзи.
 

Второто полувреве предложи повече екшън и Санти Касорла имаше добър шанс за "Арсенал", след като Джак Уилшър отклони с глава топката към него, но испанецът не успя да отправи достатъчно силен удар.
 

Първият точен удар на "Евертън" стана факт в 54-ата минута, коато Стивън Пиенаар сгря ръкавиците на Шченсни с мощен шут.


Скоро след това центриране на Кийрън Гибс завърши с удар от воле на Рамзи, но Хауърд се намеси.
 

Рос Баркли бе следващият, който опита шут от дистанция, но подобно на Пиенаар отправи топката право в Шченсни.
 

Арсен Венгер направи три смени едновременно, пускайки в игра Тио Уолкот, Томаш Росицки и Матьо Фламини. Решението му можеше да даде резултат незабавно. С първото си докосване Фламини отправи опасен удар, но топката мина на сантиметри встрани.
 

Последва намеса на Лоран Кошчелни при удар на Кевин Миралас на близката греда, а от последвалия корнер Силван Дистен успя да отправи силен удар с глава, но неточно.
 

10 минути преди края "Арсенал" излезе напред в резултата. Томаш Росицки центрира за Тио Уолкот, който свали топката с глава по перфектен начин. Жиру не успя да стреля, но зад него бе Йозил, който изпрати топката в мрежата.


Преднината на артилеристите обаче оцеля само няколко минути. Резервата на "Евертън" Деулофеу бе оставен непокрит в далечния край на наказателното поле при центриране отдясно и със страхотен завършващ удар пехвърли Шченсни и изравни.
 

В последните минути и двата отбора имаха своите шансове, но "Арсенал" бе по-близо до победата с воле на Жиру от 20-ина метра, което разтресе гредата.