Доскорошната звезда от Висшата лига е най-известното име сред задържаните във връзката със скандала

Нападателят на "Блекбърн" Ди Джей Кембъл е сред шестимата арестувани неотдавна заради разкритията за уреждане на мачове в Англия.

 

Клубът от Чемпиъншип потвърди, че играчът е бил арестуван от Националната агенция за борба с престъпността, английският вариант на ФБР.

 

Вчера „Сън“ публикува на сайта си видеоматериал, в който защитникът на Портсмут Сам Содже признава, че е взел 70 000 паунда, за да бъде изгонен в мач от Лига 1 срещу Олдъм миналия сезон.

 

Във въпросната среща Соджи получи червен картон, след като на два пъти удари в слабините Джоузи Бакстър от Олдъм. Той признава умисъла и мотивите за действията си пред репортер под прикритие.

 

Содже също така твърди, че знае името на играч, на който е платено да получи жълт картон в предстояща среща и че същият играч може да участва на световните финали следващото лято.

 

Миналата седмица Кембъл получи жълт картон в мач от Чемпиъншип срещу Ипсуич (3:1) и вероятно това е инцидентът, визиран от Соджи.

 

32-годишният футболист, който игра във Висшата лига за Бирмингам, Блекпул и Куинс Парк Рейнджърс е бил задържан тази сутрин във връзка със случилото си. Той получи картона след нарушение срещу Аарън Кресуел от Ипсуич.

 

Видеозапис на инцидента между двамата ще бъде разгледан като доказателствен материал от Националната агенция за борба с престъпността.

 

„След репортажи в местните медии, Блекбърн може да потвърди, ме нападателят Ди Джей Кембъл е арестуван", казва се в официално изявление на Роувърс. "Клубът повече няма да коментира случая".

 

„Това разследване за съжаление доказа истински случаи с корупция в английския футбол и изисква сериозна работа от страна на Асоциацията на професионалните футболисти и останалите замесени страни, казва се пък в изявление на АПФ. "Ние приемаме тези инциденти сериозно и ще продължим с действията си за изкореняване на това зло от играта ни“.

 

Содже, който бе освободен от Помпи в края на миналия сезон, сега е свободен агент, вероятно също е в ареста заедно с полузащитника на Олдъм Кристиан Монтано. Колумбийското крило също е заснет, твърдейки, че е съгласен да получи пари, за да си изкара жълт картон.

 

Според експерта по спортни залагания Скот Фъргюсън самите футболисти са на най-ниското стъпало в пирамидата и са лесна плячка за корумпирани букмейкъри.

 

„Има играчи в по-долните дивизии, които са на един лош шпагат от края на кариерата си", каза той пред „Скай Спортс“. "Те са били в различни клубове през годините си и все още не са финансово обезпечени. Не е трудно да се намерят играчи, които не са известни с висок морал“.

 

В Портсмут твърдят, че са „шокирани и натъжени“ от разкритията за Содже, докато Олдъм изяви готовност да сътрудничи на полицията. Михаел Боатенг и Хакийм Адулакун, които играят в клубове извън Футболната лига, също бяха обвинени миналата седмица във връзка с корупционния скандал.

 

Двамата играят за отбора от Конференция Юг ФК Уайтхоук в Брайтън, бяха уволнени от клуба и в сряда ще се явят пред съда.