Днес появата на „АБВ” се възприема като предателство и разцепление на БСП

Искрите между Сергей Станишев и Георги Първанов напрактика започнаха веднага след изтичането на президентския мандат на Първанов.


Анализатори я определят като борба за лидерство, а днес появата на „АБВ” се възприема като предателство и разцепление на БСП. Марина Стоименова припомня историята на войната в ляво.


През ноември 2010-та година, Георги Първанов за първи път официално показа несъгласие с вътрешните процеси в БСП и го облече в проект. Гражданско движение, за което в началото твърдеше, че няма политически амбиции.


„АБВ” беше учредено, а после за три години замлъкна. С идването на новата година, дойде и втората вълна на „АБВ”. След уж тайна среща на съмишлениците на Първанов в НДК, движението на Първанов излезе с тежка критика. Укорите бяха срещу поведението на БСП спрямо скандалите с Волен Сидеров. Но същината се оказа друга - евроизборите.


Социалистите на Станишев застанаха зад позицията, че действията на „АБВ” са изцяло в полза на ГЕРБ и Бойко Борисов. И последваха заплахите. Другарският съд обаче, оказа се, не може да изключи отклонилите се. Но намери пролуки в устава си. Станишев се показа склонен да прости и призова алтернативата да се върне у дома, в противен случай, Георги Първанов, Румен Петков и всички като тях - се самоизключвали заради неопазване на единството в партията.


Първанов и отборът му не повярваха и не приеха подадената ръка и отказаха днес да присъстват на самоизкючването си. Така битката в ляво продължава. Георги Първанов все още твърди, че не се цели в премиерския пост и няма големи политически планове.


Повече по темата гледайте във видеото.