В предложените от управляващите промени в закона нищо не се променяло за обикновения потребител

Нищо не се променя за обикновения потребител на бързи кредити с новите намерения на управляващите, смятат експерти в областта.

 

Според преподавателя по финансово право Валери Димитров проблемът с бързите кредити в момента е сериозен. 

 

Хората изпадат в капан от лавинообразно растящите лихви. Но тук се търси решение, което е негодно, под линия на засилено административно регулиране и надзор над фирмите”, смята Валери Димитров. „Не се търси никакво решение на въпроса с лавинообразно растящите лихви. Имаме нужда от специално антилихварско законодателство”. 

 

По думите му бързите кредити са злоупотреба с договорена свобода и прекалено широко разбирана свобода на договаряне. 

 

Нещата трябва да се поставят на плоскостта на един институт, който е предвиден и в това законодателство”, заяви Валери Димитров.  

 

По думите му може да се сложи максимален предел на лихвата, над който лихвените плащания да се обявяват за нищожни, а засегнатото лице да може да атакува такива лихви пред съответен орган.

 

Адвокат Десислава Филипова заяви, че едностранното увеличаване на лихвата е забранено от европейското законодателство. 

 

Има директива, която защитава потребителите и е въведена в нашето законодателство. Тя забранява едностранното увеличаване на лихвите”, заяви Десислава Филипова. 

 

Не е съвсем вярно, че едностранно банката определя лихвения процент. Напротив, това е записано в самия кредитен договор. Проблемът е, че законодателството не даде възможност на банките да изменят базата, върху която се изчислява лихвеният процент”, обясни Емил Хърсев. 

 

Омбудсманът Константин Пенчев също коментира темата в предаването „Здравей, България”. 

 

„Банките са привилегировани и това нарушава принципа за равнопоставеност”, заяви Пенчев. 

 

Повече по темата гледайте във видеото!