Президентът на МОК призова за решителни действия

Броени дни преди началото на Зимните олимпийски игри в Сочи, Русия е изправена пред огромно предизвикателство – сигурността.  Въпреки че домакините обещават най-безопасните Игри в историята, президентът на Международния олимпийски комитет /МОК/, Томас Бах, изрази мнение, че за заплахите трябва да се говори, да бъдат признати и съответно да се действа срещу тях.
 
Той добави, че има пълно доверие на руските власти, които ще използват 100 хиляди души и невероятна военна техника за опазване на реда. Съоръженията в Сочи вероятно са най-охраняваното място в света в момента, но останалата част от черноморския курорт изглежда уязвима. 
 
Експерти по сигурността предупреждават, че ислямските терористи от Кавказ може да изберат цел извън олимпийското село. Най-голямата заплаха представляват камикадзетата – 124 са самоубийствените атентати в Русия за последните 13 години. Местните разказват как през последните месеци са били подложени на проверки по домовете, но тези, които си знаят правата, не са допуснали властите и не са им оказали съдействие. 
 
Затова тези мерки се смятат за недостатъчни. Руснаците изглежда не желаят да се подлагат на рискове, тъй като скорошно изследване сочи, че 0% от местните жители смятат да гледат Игрите на живо. Поданниците на Путин са решили да гледат големия форум по телевизията. 
 
На фона на тези проблеми, изказа и въпросът с множеството бездомни кучета по улиците на Сочи. Специална фирма е била наета да реши проблема, но не е уточнено как. Така най-вероятно световните организации за защита на животните ще са поредните, които ще заклеймят политиката на Русия за домакинството на зимната олимпиада.