Една от идеите е да ни глобяват с електронен фиш за много повече нарушения

Транспортната комисия в парламента ще обсъжда промените в Закона за движение по пътищата. Те бяха внесени от Министерския съвет през ноември 2013-а.  

 

Една от идеите е да ни глобяват с електронен фиш за много повече нарушения, отколкото сега. В момента с електронен фиш ни санкционират само за превишена скорост. Оттук нататък това ще се случва и за преминаването на червен светофар, карането в бус лента, движението в аварийното платно на магистралите, използването на мобилен телефон, неправилно изпреварване, дори неправилно паркиране. 

 

И още - ако купим нов автомобил, ще сме задължени в срок от един месец да сменим талона в местния КАТ. В противен случай ще ни свалят номера. Едномесечният срок за регистрация ще важи и за коли, внесени от чужбина. На практика срокът е удължен, защото сега той е две седмици. Ако срокът бъде пропуснат, купувачът ще плати 150 лева глоба, а продавачът - 100. 

 

Ще бъде прекратена и практиката на румънците, които регистрират колите си у нас, а ги карат в Румъния. Вече всеки, който продава автомобил на чужденец без постоянен адрес в страната, ще е задължен да го отпише от регистъра и да върне номера му. Ако не го стори, ще плати 300 лева глоба.