Идеята е държавата да определя броя на студентите за професиите, от които има нужда бизнесът

Държавните поръчки за прием на студенти може отново да се върнат в университетите, съобщи образователният министър Анелия Клисарова.


Идеята е държавата всяка година да определя броя за прием на студенти за професионалните направления, от които има нужда бизнесът. А всеки, който остане извън тази бройка, да може да се запише да учи, но срещу заплащане.


Освен това просветните експерти обмислят и идеята да бъде въведен единен изпит за всяка специалност, в която кандидат-студентите искат да учат.


„Например държавата има нужда, съвсем като пример казвам, от 10 000 икономисти. Такъв случай се обсъжда национален консенсус между всички факултети, така че всички студенти да положат изпит само по математика или матурата да им се признае. И тогава се дава право на студентите да изберат, в който факултет искат да учат. Много е важно да бъдат финансирани университетите с качество – не може само да е на брой студенти, както и държавата да не финансира всеки, който каквото иска да учи, а да финансира стратегическите за държавата направления. Разбира се, вратите са отворени за всички, които искат да учат, но тогава те трябва да сами да си платят образованието”, обясни образователният министър Анелия Клисарова.