Дали хлябът ще поскъпне, ще стане ясно към края на юни

Богата реколта заради меката зима очакват зърнопроизводителите тази година. Заради нетипично топлото време през последните месеци и валежите от сняг земеделците се надяват на по-големи добиви на пшеница, ечемик и рапица. Зърнопроизводители очакват и по-добри цени за реколтата. Ще доведе ли това до поскъпване на хляба?


В по-голямата част от страната житото вече е поникнало, а земеделците започнаха да торят нивите. В Кюстендилско полетата също вече са зелени. Кирил Димитров отглежда няколко декара жито в село Паничарево.


„50 години работя в селското стопанство, така много рядко се е получавало. Поне на десетина години не е имало такава мека и топла зима”, обяснява зърнопроизводителят Кирил Димитров.
Заради меката зима тази година Кирил очаква златна реколта. Надява се добивът да бъде - с около 50 килограма повече на декар.


„Житните култури са в добро състояние и особено там, където са навреме подхранени с азотни торове смятам, че реколтата ще бъде добра”, добява Кирил.


Добрата прогноза на полето гарантира добри резултати на трапезата”, твърди Мариана Кукушева - председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.


Кирил не смее обаче от сега да прави сметки без кръчмар – тъй като капризите на времето крият рискове за посевите. Земеделецът се притеснява най-вече от рязко застудяване, за да не измръзне житото. Той се надява по-добрата реколта да доведе и до по-добра цена на житото тази година.


Дали хлябът ще поскъпне, ще стане ясно към края на юни – малко преди жътвата да започне. Докато не се прибере новата реколта от жито обаче няма причини да плащаме повече.


Повече по темата гледайте във видеото.

tracking tracking tracking tracking tracking tracking tracking