Дали хлябът ще поскъпне, ще стане ясно към края на юни

Богата реколта заради меката зима очакват зърнопроизводителите тази година. Заради нетипично топлото време през последните месеци и валежите от сняг земеделците се надяват на по-големи добиви на пшеница, ечемик и рапица. Зърнопроизводители очакват и по-добри цени за реколтата. Ще доведе ли това до поскъпване на хляба?


В по-голямата част от страната житото вече е поникнало, а земеделците започнаха да торят нивите. В Кюстендилско полетата също вече са зелени. Кирил Димитров отглежда няколко декара жито в село Паничарево.


„50 години работя в селското стопанство, така много рядко се е получавало. Поне на десетина години не е имало такава мека и топла зима”, обяснява зърнопроизводителят Кирил Димитров.
Заради меката зима тази година Кирил очаква златна реколта. Надява се добивът да бъде - с около 50 килограма повече на декар.


„Житните култури са в добро състояние и особено там, където са навреме подхранени с азотни торове смятам, че реколтата ще бъде добра”, добява Кирил.


Добрата прогноза на полето гарантира добри резултати на трапезата”, твърди Мариана Кукушева - председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.


Кирил не смее обаче от сега да прави сметки без кръчмар – тъй като капризите на времето крият рискове за посевите. Земеделецът се притеснява най-вече от рязко застудяване, за да не измръзне житото. Той се надява по-добрата реколта да доведе и до по-добра цена на житото тази година.


Дали хлябът ще поскъпне, ще стане ясно към края на юни – малко преди жътвата да започне. Докато не се прибере новата реколта от жито обаче няма причини да плащаме повече.


Повече по темата гледайте във видеото.