Вижте каква е схемата

„Предлагаме лицензирана работа във Великобритания. Осигуровки, квартира и храна, поети от работодател”.

 

„Имате нужда от пари за Вашите празници или за реализиране на бъдещи планове. Можем да ви помогнем и да ви отпуснем кредит”.

 

„Предлагаме ускорени курсове и дипломи за сервитьори, бармани, готвачи и управители”.  

 

Тези обяви са разпространени в десетки сайтове в интернет. Подателите са трима, но се представят с над десет различни имена. Безпаричието кара Цветнка Махмуд от Казанлък да им се обади с надеждата, че ще й намерят работа в чужбина. Разговоря с мъж, който се представя за управител на хотел в Англия.

 

„Аз му се обадих на този господин Аспарух Марков и той ми поиска по 200 лв. за капариране на билети за пътуване. Каза, че пътуването ще е с автобус. Обеща ни шест и половина паунда на час. Работи се по 8 часа, камериерка, за мъжа ми озеленител и за брат ми като общ работник”, разказа тя. 

 

Цветанка превежда 600лв, предвидени за операция на сина й и очаква до края на седмицата човекът, представящ се за работодател, да донесе билетите в Казанлък.

 

„Той ми каза, че от София е тръгнал за Казанлък, това беше в 10:30. В 16:00ч. пак му се обадих, той ми каза, че е закъсал към Стара Загора, преди пътя за Казанлък и му казах да отидем да го вземем, защото беше тъмно. Затвори ми телефона. Два - три пъти пак му се обадих, не ми вдигна, след това ми вдигна телефона и ми каза, че имал проблеми и ми затвори”, допълни Цветанка.

 

Оттогава минава около месец и Цветанка разбира ,че е излъгана. Наема си адвокат и подава жалба в прокуратурата. До момента парите не са й възстановени. 

 

Случаят на Серхат Басриев от разградското село Крояч е  идентичен. В началото на февруари кандидатсва за работа в Англия, но този път разговаря и превежда парите на друг мъж- Румен Рачев. 

 

„Работата включва работа във верига магазини и аз ще работя там като складов работник. За целта ми трябват документи като CV, медицинско, свидетелство за съдимост, цветна снимка. Поискаха от мен 200 лв. , които да ги изпратя на съответната сметка, която е на листа”, разказа той.

 

Серхат превежда 200 лв. и очаква до няколко дни да получи билета за автобус: „Звъня, все не ми вдигат и по едно време ми вдигна и вика „ето, аз пътувам, остават 40 - 50км. до Търговище”. Отидох до близкия град Лозница и чакам чакам, никой не вдига. След като ми вдигна най-накрая, това беше около 16.30-17.00, мисля, вдига ми човекът с полумъртъв глас, катастрофирах, говори на пресекулки, задъхано, все едно буквално е под камиона.  И вика, „карат ме към болницата” и аз викам, „добре, нали, човешко е”.

 

В този момент Серхат разбира, че е станал жертва на измама, но не подава жалба в  полицията.  

 

Албена Тонкова от Шумен пък прави и група във Фейсбук, за да предпази други като нея.  В началото на януари съпругът й  кандидадства за работа във Великобритания. Подателят  на обявата е Аспарух Марков, с когото разговаря и жената от Казанлък.

 

„Той ни каза, че работата е за верига от хотели, където работата е за камериерки, за общи работници и за готвачи. Офертата, която ни предложи, беше 400 лв. за път и 200 лв. можем да преведем и другите 200 лв. може да ги дадем като пристигнем в Ливърпул”, разказа Албена. 

 

„Мъжът ми на другия ден отиде в банката, даже имаме и документ, който мога да ви представя и преведе 200 лв.”, продължава историята.

 

В случая парите са преведени на друг мъж - Георги Николоев  Георгиев. В уговорения ден обаче той  не носи обещаните билети в Шумен.

 

„И той ми заяви, че господинът, който е тръгнал за насам да ни носи билета, е закъсал. И аз му акзха, че можем да му помогнем и той каза, „о не, госпожо, той е направил катастрофа и аз тогава вече разбрах, че сме излъгани", допълни Албена.

 

Решаваме  да кандидатстваме и ние. Докато търсим обявите в интернет забелязваме, че мъжете, представящи се за работодатели, предлагат и бързи кредити. Подставено лице се обажда, за да попита какви са условията.

 

Какво се случи  с нашия експеримент – гледайте във видеото.