Това решиха депутатите с промяна в Закона за движение по пътищата

Камерите на „Пътна полиция” ще снимат за много повече нарушения на пътя, решиха депутатите с промяна в Закона за движение по пътищата. 

 

Става въпрос за мобилните камери, които до момента ни снимат само за превишена скорост.  

 

Освен това, ако нарушим правилата с кола, регистрирана в друга държава от ЕС, МВР вече ще успява много по-бързо да ни открие и глоби. Това ще бъде възможно, като се синхронизира българското и европейското законодателство.

 

Оттук нататък ще можем да бъдем уловени с камери за неправилно изпреварване, преминаването на червен светофар, карането в бус лентата, движението в аварийното платно на автомагистралите и дори неправилно паркиране.

 

Не е ясно обаче дали ще бъдем заснемани от мобилни или стационарни камери. Само преди време съдът прецени, че електронните фишове от мобилните камери са незаконни. Така последва и промяна.  

 

Контролният орган не трябва да се превръща във фотограф. Той е длъжен да те спре и да те санкционира”, обясни депутатът от „Коалиция за България” Петър Мутафчиев.

 

Последваха и аргументи срещу предложението. 

 

По този начин се ограничава изключително силно ефективността от камерите. Екипите, които работят с мобилните камери, могат да снимат нарушението и трябва да чакат нарушителя, за да му съставят акт. Те не могат да издадат електронен фиш”, обясни Алекси Стратиев.

 

Ако предложението в крайна сметка бъде прието, според експертите това означава, че на практика служителите на „Пътна полиция” ще могат да хващат много по-малко нарушения на пътя, защото ще са заети да пишат актове.

 

Зачестилите случаи на отмяна на електронните фишове от съда с мотив липса на подпис на длъжностното лице, издало фиша, ще бъдат прекратени. Според новите разпоредби подпис вече няма да е нужен. Вече ще могат да ни санкционират и ако направим нарушение на територията на друга държава, но глобата ще ни бъде наложена по настоящия ни адрес. 

 

Освен това е предвидено да бъдем глобявани, ако алармата на автомобила ни свири без причина. Тази санкция обаче съществува и в сега действащия закон.