Срещата между външните министри на Русия и Съединените щати завърши без напредък

Срещата между външните министри на Русия и Съединените щати завърши без напредък, въпреки големите очаквания към нея. След разговора руският първи дипломат Сергей Лавров обяви, че двете страни продължават да са на различно мнение. 

 

Позицията на Москва е, че въоръжени деснорадикални групировки са нападнали мирни демонстранти, излезли срещу деструктивната позиция на хората, наричащи себе си украинска власт. В същото време обаче стана ясно, че единствената жертва от уличните боеве между поддръжници и противници на новата власт е демонстрант, подкрепящ политическата промяна в Украйна.

 

Руското външно министерство счита, че киевските власти не контролират ситуацията в страната и продължават да позволяват на въоръжени бойци да застрашават сигурността на населението и законното право на хората на митинги. 

 

Донецк е най-големият град и неофициална столица на най-богатия украински регион – Донецкият басейн е най-големият център на украинската тежка промишленост, особено на добива на въглища и черната металургия. Този регион граничи с Русия и повече от половината население се определя като руско. Руският е предпочитан език, дори и за етническите украинци. В Украйна има сериозни опасения, че случващото се в Крим може да се повтори в Донецката област и страната да бъде разделена на Западна и Източна част – развитие, което анализатори определят като най-големия кошмар за властта в Киев.