Според последното проучване 65% от близо 4-те милиона избиратели в региона подкрепят отделянето

Италианският регион Венето, чиято столица е Венеция, започна завчера референдум за излизане от Италия, съобщава вестник "24 часа", цитирайки Би Би Си. Допитването е организирано от активисти, искащи отцепване.

 

Основният въпрос, на който трябва да отговорят гласуващите, е: “Подкрепяте ли създаването на независима, суверенна федеративна република Венето?”.

 

Референдумът ще продължи до 21 март, тъй като в него ще участват различни градове. Местните жители ще се произнесат и за членство в ЕС, НАТО и еврозоната.

 

Според последното проучване 65% от близо 4-те милиона избиратели в региона подкрепят отделянето. Най-известните градове в областта са Венеция, Верона, Тревизо, Падуа, Виченца.

 

В Правец откриват университет за кметове, съобщава "Стандарт". Израелци разкриват тънкостите на местната власт.

 

Бъдещи кметове ще търкат банките на нов университет в Правец. Факултет по местно самоуправление и държавна администрация открива Израел в града. Вузът ще е филиал на елитното висше училище в град Ариел на Западния бряг.


В града на Тато ще се учат още право, медицина и хуманитарни науки. За това са се договорили губернаторът на София-област Емил Иванов и ректорът на вуза проф. Йехуда Данон. Иванов бе на посещение в Израел. Предложихме свободни сгради в Правец на университета в Ариел за курсове по законодателство и общинско управление, каза пред "Стандарт" Иванов. Очаква се в най-скоро време у нас да дойде проф. Данон, който е родом от Пазарджик, за уточняване на подробностите. 

 

Повече от печата гледайте във видеото!