Според Киев, Русия подготвя нова инвазия в Донецка, Луганска и Харковска област

Мандатът на мисията на ОССЕ в Украйна не е в сила за Крим и Севастопол, станали част от Русия. Това отразява новата политико-правна реалност, съобщи министерството на външните работи на Русия.

 

Международните наблюдатели няма да имат достъп до Крим. Те все пак ще могат да наблюдават ситуацията в провинциите, в които има данни за напрежение и сблъсъци. Според Киев Русия подготвя нова инвазия, този път в Донецка, Луганска и Харковска област.

 

Русия отрича обвиненията и твърди, че в украинските области, в които има многобройно руско население не се извършват нарушения на човешките права. Междувременно даденият от кримските власти ултиматум за разоръжаване на украинските войници на полуострова изтече в полунощ. Повечето украински казарми не изпълниха заповедта на самообявилата се власт в Крим. Въпреки това не се съобщава за инциденти в обкръжените от проруски части казарми и бойни кораби. 

 

Коментирайки санкциите срещу страната, ведомството допълва, че руската страна си запазва правото да даде адекватен отговор на въведените от европейския съюз на 20 март допълнителни санкции спрямо Русия.

 

Русия се надява, че мисията на ОССЕ в Украйна ще помогне за преодоляване на кризата и ще прекрати бушуващия националистически бандитизъм. В нея се предвижда разполагане на 100 международни цивилни наблюдатели в Киев и девет други града в Западна, Източна и Южна Украйна”, се казва в коментар на сайта на руското външно министерство.