По думите на Сергей Станишев държавният глава е заел партийна позиция

Нов ден нa политически сблъсъци в пaрлaментa. Този път обaче - с резултaт. Депутaтите чaстично рaзрешихa объркaния кaзус с рaзпределението нa пaртийните квоти в Центрaлнaтa избирaтелнa комисия. Товa обaче стaнa след поредния скaндaл и зaкaнa зa политическa aтaкa срещу президентa. 

 

Два са новите моменти около сагата с разпределението на партийните квоти в Централната комисия. С безпрецедентната подкрепа на ДПС ГЕРБ се пребори за зам.-председател на комисията. С гласовете на управляващата и опозиционната парии Маргарита Златарева беше избраната на този пост. 

 

БСП бойкотира това гласуване, защото според тях цялата каша около разпределението на хората в ЦИК е по вина на президента, който е нарушил Изборния кодекс, осигурявайки превес в комисията на ГЕРБ. 

 

Жалба до Конституционния съд (КС) ще пусне БСП срещу президента Росен Плевнелиев. Това се закани председателят на левицата Сергей Станишев от парламентарната трибуна. 

 

Повод за атаката пред конституционните съдии стана неразборията около избирането на ръководство и членове на Централната избирателна комисия (ЦИК), в която управляващи и президент сблъскаха позициите си. Тя финално беше разрешена, след като с гласовете на ДПС и ГЕРБ Маргарита Златарева беше избрана за втори зам.-председател на ЦИК.  

 

„Имаше ясни принципи за формиране на квотите в ЦИК, формулирани с участието на неправителствения сектор и на експерти. В предишните четири години по кодекса на Фидосова видяхме политизация, фалшификации и манипулации на изборите, които България не е виждала”, смята Станишев. 

 

По думите му държавният глава е заел партийна позиция. „За първи път имаме държавен глава, който казва: "Аз представлявам една политическа сила. Ясно е, че президентът наруши закона и Конституцията на България”, категоричен е лидерът на левицата.

 

Той съобщи още, че „Коалиция за България” ще инициира разговори между политическите сили за написване на жалба до КС за действията на Росен Плевнелиев, защото са политическа партия, която търси съгласие и държи най-голямата политическа група да има свое представителство в ръководството на ЦИК.

 

„Парламентът няма да участва в гласуването по този въпрос, защото парламентът се занимава с измъкване на държавния глава от една каша, забъркана от него”, заключи Станишев.

 

Повече по темата гледайте във видеото.