Социолозите отчитат отлив от АБВ и „България без цензура“ през март

Два месеца преди евровота ГЕРБ запазва преднина пред БСП според данните от проучване на агенция „Алфа Рисърч”, проведено в периода 20 - 24 март 2014 г. От агенцията отбелязват, че тенденцията се наблюдава вече трети месец.   

 

Подкрепата за бившите управляващи дори бележи лек ръст до 17,5%, а тази за левицата се е стабилизирала на 15,2% след първоначалния лек спад около възстановяването на проекта на АБВ на Георги Първанов.

 

И двете формации, които влязоха с летящ старт в началото на 2014 г. -  АБВ и „България без цензура“ - имат отлив през март, коментират социолозите. По-силно изразен е той при движението на Първанов (от 6,1% на 4%) и по-слаб при партията на Николай Бареков (от 5,5% на 5,2%).  

 

Движението за права и свободи остава трета политическа сила с 6,5%. Няма промяна в подкрепата за Реформаторския блок – 5,1%, а националистическият вот остава разделен между Националния фронт за спасение на България (3,6%) и „Атака” (2%).

 

Все още остава нисък делът на хората, които ще гласуват през май. Според изследването той дори намалява с още две на сто - до 44%.

 

Държавните институции не успяват да преодолеят кризата в общественото доверие, отчита още анкетата. Доверието в парламента остава 8%, при 65% недоверие. 14% от анкетираните одобряват работата на парламентарния председател Михаил Миков.

 

Президентът, главният прокурор, омбудсманът на републиката са сред най-одобряваните публични фигури, но тенденцията в отношението към тях е негативна. Държавният глава Росен Плевнелиев получава одобрението на 27% от респондентите, 37% са критично настроени.

 

Одобрението за работата на кабинета се запазва в рамките на 19%, при 55% неодобрение. Положителните оценки за дейността на премиера Пламен Орешарски също са непроменени спрямо февруари – 25%, но отрицателните вече достигат 50%.