5 вагона, натоварени с 400 тона въглища, излязоха от релсите и се обърнаха край Пловдив

Влак дерайлира край Пловдив. 5 вагона, натоварени с 400 тона въглища, излязоха от релсите и се обърнаха на гара „Тодор Каблешков”. При инцидента няма пострадали. Проверява се версията за "техническа грешка".

 

11 часа след инцидента, вагоните, които се обърнаха, все още са на релсите. Това обърка сериозно движението на влаковете в този участък. Обърка и плановете на стотици пътници. Композицията от 24 вагона превозвала въглища от ТЕЦ "Марица-Изток" за Бобов дол. След като влакът преминал изходната стрелка на гарата, пет от вагоните внезапно дерайлирали. Според наши източници в БДЖ това не е първият инцидент в този участък.

 

В 08:25 товарният влак минава транзитно през гара „Тодор Каблешков”. Машинистът се движел с позволените 20 километра в час. След четири вагона, които минават, петият дерайлира. Той повлича след себе си и следващите четири вагона. Инцидентът веднага спира движението на влаковете между Стамболийски и Пловдив. Започва разчистване на трасето.

 

Обърнатите вагони са собственост на мините в Бобов дол и са на повече от 30 години. Комисия от Транспортното министерство, БДЖ, прокуратурата и полицията търсят на място причините за инцидента. Категорично отхвърлят версията "кражба на части от релсите".

 

Според разследващите по всяка вероятност става дума за остарели вагони, чиито колела са блокирали в движение. Инцидентът предизвика истински хаос в движението на останалите влакове .

 

Влаковете от София бяха спрени на гарата в Стамоблийски, а пътниците буквално натъпкани в автобуси за Пловдив, откъдето да се качат на други влакове.

 

Репортер: Благой Бекриев