Протестиращите не искат връщането на американски войници на своя територия

Връщането на американските войски във Филипините предизвика безредици и сблъсъци по улиците. Президентът Барак Обама ще посети Манила, като се очаква да подпише военен пакт, който ще позволи във Филипините да бъдат пратени още американски войници, кораби и самолети. 
Масов протест в Манила обвини Вашингтон в империализъм и опит за колонизация. 

 

Полицията използва водни струи, за да разпръсне антиамериканския протест. Демонстрантите се опитаха да стигнат до посолството на Съединените щати, но пътят им беше преграден от тежко екипирани части за борба с безредиците.

 

Протестиращите не искат връщането на американски войници на своя територия.

 

„Те вече са се разбрали. Ще подпишат пакта. И отново губещ ще е народът на Филипините. Чуждестранните войници се завръщат. Това е окупация. Повторна колонизация на нашата страна”, каза водачът на протеста Ренато Рейес.

 

Присъствието на американски войници е болна тема за гражданите на Филипините. След дълга борба, преди 20 години Сенатът гласува премахването на американските бази. Сега правителството обаче търси мощен съюзник. 

 

Причините са териториални спорове с Китай за острови и акватория в Южно китайско море, където евентуално може да бъдат добивани нефт и природен газ.