Според новата наредба, разузнаването е поставено под контрола на парламента

Президентът на Турция Абдула Гюл подписа новата редакция на спорния закон, който дава по-големи права на турската разузнавателна агенция.

 

Законът, който влезе в сила с публикуването му днес в държавен вестник, бе гласуван в четвъртък от парламента. Опозицията, която остро го разкритикува, предвижда да го оспори пред Конституционния съд.

 

Текстът, внесен преди общинските избори на 30 март, спечелени от управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Ердоган, предизвика много критики и държавният глава поиска той да бъде преработен. В новия вариант, вече подписан от Абдула Гюл, разузнавателните служби са поставени под контрола на парламента, където специална комисия ще бъде натоварена да следи MIT, полицията и разузнавателните служби на жандармерията.

 

Новият закон дава право на MIT да послушва телефонни разговори и да събира сведения във връзка с "тероризма, международните престъпления и чуждото разузнаване". Той дава и съдебен имунитет на членовете на MIT в упражняване на техните функции и предвижда присъди до 10 г. затвор за разпространяване на поверителни документи на MIT.

 

Според опозицията законът е последният патрон на Ердоган след изтичането на телефонни разговори, замесващи го в корупционен скандал, и на водени консултации с турски ръководители, сред които директорът на MIT, относно хипотезата за военна намеса в Сирия.