Това е първото в историята канонизиране на двама папи едновременно

Католическата църква има двама нови светци. Пред погледите на десетки хиляди вярващи, изпълнили площад "Свети Петър" в Рим, папа Франциск канонизира своите предшественици  Йоан XXIII и Йоан Павел II. Освен действащият духовен водач на католиците, в историческия "ден на четиримата папи"  участие взе и оттеглилият се Бенедикт XVI.

 

Това е първата в историята на католическата църква канонизация едновременно на двама папи и първият случай на едновременно служение на действащ и оттеглил се папа. Полските богомолци бяха сред първите, които успяха да влязат на площад "Свети Петър", въпреки че организатори имаха сериозни трудности с контролирането на големите тълпи.

 

Повечето от пристигналите първи на площада са прекарали нощта на открито по страничните улици. Други не спаха изобщо и участваха в молитвените бдения през цялата нощ, провеждани в десетина църкви в центъра на Рим. Властите очакват за историческия ден във Вечния град да се стекат между 800 000 и 1 милион вярващи. Сред множеството официални гости е и българският президент Росен Плевнелиев.  Духовниците, които ще участват в церемониите са около 6000, от които 150 кардинали и 1000 епископи.