Изборите на 27 април 1994 година дадоха възможност на Южна Африка да избегне гражданската война

Южна Африка чества националния си празник - 20-та годишнина от падането на режима на апартейда и първите многорасови избори.

 

На 27 април 1994 г. в страната бяха проведени първите свободни избори, след които президент стана Нелсън Мандела, призоваващ към расово помирение.

 

В реч пред събралите се пред сградата на правителството в Претория президентът Джейкъб Зума говори за „кръвта, потта и сълзите", които е струвало безценното право на глас. Зума, който вече води кампания за втори президентски мандат, призова сънародниците си отново масово да гласуват на парламентарните избори на 7 май.

 

Изборите на 27 април 1994 година са краят на трудни преговори между Африканския национален конгрес на Нелсън Мандела и властите на апаретйда. Те дадоха възможност на Южна Африка да избегне гражданската война. Тогава за пръв път черното мнозинство на страната гласува.

 

Днес Южна Африка е водещата икономика на континента, като отстъпва само на Нигерия по размер на БВП. Южна Африка обаче е далеч по-напреднала в развитието на инфраструктурата си, а БВП на глава от населението далеч изпреварва нигерийския. Страната играе важна роля в Африканския съюз и се опитва да получи постоянно място в Съвета за сигурност на ООН. От 2011 г. Южна Африка е член на БРИКС.