Дъждовете се дължат на Средиземноморски циклон, който през следващите 24 часа ще премине над нашата страна

През нощта в Северозападна България ще има проливни дъждове, а утре ще превалява по-слабо на много места в страната. За областите Монтана и Враца е обявен жълт код за очакваните валежи - до 30 литра на кв. метър.


Дъждовете се дължат на Средиземноморски циклон, който е над Западните Балкани, а през следващите 24 часа ще премине над нашата страна и ще достигне Черноморието.


Преди обед ще вали в Западна, а следобед и в Източна България. Най-интензивни, продължителни и с гръмотевици ще бъдат дъждовете на северозапад, където в две общини все още е в сила бедствено положение. В източните райони вятърът ще е южен, а в западните северозападен.


Минималните температури ще бъдат около и над 10 градуса, а максималните между 15 и 20 градуса, по морето до 16 - 17 градуса.


В планините ще превалява дъжд, по най-високите части и мокър сняг. Най-продължителни ще са валежите в Западна Стара планина. Вятърът ще е слаб, по върховете умерен от север. На 1500 м. температурата ще достигне 7,8 градуса, а  на 2500 - нула.


В сряда, за разлика от повечето столици в Европа, където се очакват максимални температури около и над 20 градуса, в София най-високата стойност ще бъде едва 16. На Апенините и Балканите дъждовете и гръмотевиците ще са често явление. Слънчево и сравнително топло ще в Прибалтика, а най-високи ще са температурите в Южна Испания до 30 градуса.  


У нас до края на седмицата преди обед ще има слънчеви часове, а по-късно ще се развива мощна купесто дъждовна облачност с валежи с гръмотевици. Възможни са и градушки, а опасността от наводнения остава.


В понеделник ще превалява по-слабо и облаците ще се разкъсат, но ще захладнее. На Гергьовден вече ще е слънчево с температури между 15 и 20 градуса.


Очакваме вашите снимки и видеа, свързани с пролетните капризи на времето за рубриката „Моята новина” на NovaNews.bg.


Пълната прогноза за времето вижте на Sinoptik.bg


Още по-подробна, 24-часова прогноза може да намерите и в мобилното приложение на Sinoptik.bg


Следете на живо пътната обстановка и атмосферните условия само на Kamerite.bg