Лидия Руменова е избрана с 95 гласа "за", ГЕРБ не гласуваха

Лидия Руменова е новият председател на Сметната палата. Тя бе избрана със 95 гласа "за" и нито един против или въздържал се. В гласуването не участваха депутатите на ГЕРБ. 

 

Руменова ще замени на поста проф. Валери Димитров, който бе начело на Сметната палата 9 години. Смяната му бе наложена след промените в закона, които я превърнаха в колективен орган от 9 членове. Лидия Руменова е избрана за мандат от 7 години, като спрямо новия закон тя няма да има право на втори мандат.

 

Руменова е работила като юрисконсулт в Министерството на външната търговия, Министерството на труда и социалните грижи, Министерството на отбраната, както и като прокурор. От 2005 до 2009 година е съветник на министър-председателя Сергей Станишев по имотните въпроси, а от 2009 до 2011 година е била член на Сметната палата.

 

Назначението й предизвика поредните обвинения за политически назначения. От ГЕРБ не участваха в гласуването, защото въпреки съмненията си, допуснаха, че Руменова може да има качества, за да застане начело на одитната институция. 

 

Опозицията обвини управляващите, че не са дали шанс кандидатурата им да се срещне с парламентарните групи и да ги убеди в компетентността си. Руменова е съавтор на новоприетия закон, който върна колегиалното управление на палатата и с който беше сменен досегашният председател Валери Димитров, но отрече това да е причина за нейното назначение.

 

Като първи приоритет новият председател посочи укрепването на колегиалното начало и привеждане на дейността на палатата към разпоредбите на новия закон. Приоритет ще бъде и развитието на тенденцията за повече публичност, както и преглед на годишната програма на Сметната палата, за да не се допуска изоставане, но и да се извършат одитите в съответствие с новия закон.