Украинската власт предприе мащабна офанзива срещу проруските сепаратисти

Украинската власт предприе мащабна офанзива срещу позициите на проруските сепаратисти в Славянск. Целта е една – връщане на контрола върху 100-хилядния град. 

 

Славянск се намира на около 100 километра от центъра на Източна Украйна Донецк. Властта в Киев отдавна се опитва да си върне контрола върху града, но до днес сепаратистите удържаха позициите. Сега обаче сме свидетели на мащабна военна операция и управляващите твърдят, че вече контролират половината град. 

 

Прездинетът Турчинов съобщи за много убити, ранени и арестувани бунтовници. Сепаратистите обаче свалиха два хеликоптера – един пилот загина, а друг беше взет за заложник. 

 

Народната защита на Славянск е използвала гранатомети, за да свали летателните машини. Според Киев такова въоръжение може да е доставено единствено с помощта на Москва. Бунтовниците от своя страна заявиха, че само бързата им намеса е спасила живота на единия от пилотите. 

 

Сепаратистите продължават да издигат барикади в очакване на нови атаки от страна на украинската армия. Самопровъзгласилият се за кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов призова децата, жените и пенсионерите да не напускат домовете си, а мъжете да окажат помощ на опълченците в отбраната на града. 

 

Пономарьов увери, че задържаните наблюдатели на ОССЕ са преместени на сигурно място и преговорите за освобождаването им вървят в положителна посока. Последните събития в Източна Украйна бяха определени от Москва като фактическият край на надеждите за прилагане на Женевското мирно споразумение. Според говорителя на Владимир Путин киевският режим е започнал наказателна акция срещу мирни селища.