Сграда на профсъюзите бе запалена, 50 души са ранени

Одеса беше окървавена в ден на масови улични боеве между проруски сепаратисти, поддръжници на властта в Киев и милиция. Сраженията по улиците се пренесоха и в правителствени сгради. Една от тях беше запалена, като двете страни се обвиняват взаимно. 

 

При възникналия пожар в сградата на профсъюзите са загинали най-малко 38 души. 30 от тях са били задушени от дима, а други 8 са загинали, докато са скачали от прозорците на сградата. 50 души са били ранени. Сред тях има и 10 милиционери. Сред загиналите има 15 руски граждани. Сред загиналите чужденци има петима граждани на сепаратистката Приднестровска република, самоотцепила се от Молдова.

 

Вторият и четвъртият етаж от пететажната сграда на профсъюзите са обхванати от пламъци. На мястото на пожара са пристигнали спасителни екипи, коли на Бърза помощ, полиция, а също така и група на специалните части, която е задържала няколко сепаратисти. Очевидци съобщават, че на земята има много неподвижни тела, завити с флагове на Украйна.

 

По-рано днес руската агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че активисти на "Десен сектор" и на "Самоотбрана" от Харков и Киев, предизвикали масовите безредици в Одеса, са подпалили сградата на областния съвет на профсъюзите. Според украинското министерство на вътрешните работи пожарът е с криминален произход. В ръкопашните сблъсъци на проруски и прокиевски активисти през деня загинаха 4-ма души и бяха ранени 15 души.

 

По централните улици на Одеса е разкопан паважът, има счупени витрини, подпалени коли и издигнати барикади. Привържениците на сегашното правителство завзеха площада пред търговския център "Атина", направиха барикада и издигнаха украинския флаг. Съобщава се, че спасените от горящата сграда са били бити от събралите се радикали. 

 

По-рано днес украинската власт предприе мащабна офанзива срещу позициите на проруските сепаратисти в Славянск. Целта е една – връщане на контрола върху 100-хилядния град. Бунтовниците обаче свалиха два хеликоптера – един пилот загина, а друг беше взет за заложник. Народната защита на Славянск е използвала гранатомети, за да свали летателните машини. Според Киев такова въоръжение може да стигне до бъда доставено до местните единствено с помощта на Москва. Бунтовниците от своя страна заявиха, че само бързата им намеса е спасила живота на единия от пилотите.