Само за два дни край Русе нивото на реката се е повишило с около метър

Река Дунав заля рибарско селище край Русе. Пътят, по който се стига до там е под вода заради драстичното покачване на нивото на реката. Въпреки че в началото на българския участък е отчетено понижение, при Видин и Лом водният стълб е над 8 метра и опасността от наводнения остава. Властите предприемат превантивни мерки. Готовността им по места провери лично вътрешният министър Цветлин Йовчев.

 

Нивото на река Дунав край Русе продължава да се покачва, а прогнозите за ново повишение с около метър и половина през следващите два дни стряскат русенци. Хората от пострадалото рибарско селище помнят последните наводнения и със свито сърце следят покачването. Пред всяка къща има паркирана лодка вместо автомобил или кану вместо велосипед.

 

Само за два дни край Русе нивото на река Дунав се е повишило с около метър. От Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" очакват, че може да се достигнат стойностите от 2006 г. Тогава нивото на реката надхвърли 9 метра. „Не очакваме да се стигне до такива нива, каквито са били през 2006 година”, каза обаче вицепремиерът Цветлин Йовчев.

Още по темата

 

Въпреки че засега няма пряка опасност от наводнения, превантивно в община Русе ще бъде свикан кризисен щаб. Засега прогнозите са за ново покачване на нивото на реката, но не в критични граници.

 

За последното денонощие нивото на реката при Лом е спаднало с осем сантиметра, а във Видин с 19. От кризисните щабове и в двата града продължават денонощното наблюдение на дигите и изграждането на нови.

 

„Ако се получи критична ситуация, първо своевременно ще бъде уведомено населението и второ – ще бъдат предприети всички необходими мерки хората да бъдат подпомогнати и да не пострада тяхното имущество и самите те”, увери вътрешният министър.

 

Нивото на реката зависи от изпуснатото количество вода при хидровъзел „Железни врата” в Сърбия.

 

Надяваме се ще успеят да урегулират правилно процеса, така че долното течение на Дунав да не е опасно за България и Румъния”, коментира главен комисар Николай Николов, директор на ГД  „Пожарна безопасност и защита на населението”.

 

Повече за обстановката по българския бряг на Дунав ще научите от видеото.  

 

Репортер: Олга Василева