Комисията не прие решение, което да санкционира натиска върху миньорите да гласуват за конкретна партия

Няма да има наказани за аферата „Бобов дол”. ЦИК не прие решение, което да санкционира натиска върху миньорите да се гласува за конкретна партия.

 

Във вторник само по Нова телевизия Ви показахме автентични кадри от проведения инструктаж в мините. Все още не е сигурно дали ще има санкция, защото се очаква прокуратурата да вземе решение по въпроса. Информаторът ни подаде жалба в София, за да е по-спокоен, че няма да изтече информация.

 

Причината за това е, че вчера е бил привикан от директора на мината и от други служители и накаран да напише опровержение, че нашият репортаж е манипулация и не отговаря на истината. Трябвало е да предаде този документ в полицията в Бобов дол. Той обаче е отказал, след което е бил заплашен с побой. Синдикалисти от мината изпратиха писмо до нас с подобно съдържание.

 

В ЦИК пък се проведе среднощно заседание, в което се обсъди въпроса - купуват ли се гласове в мината в Бобов дол или не. По правило заседанията на комисията се излъчват онлайн. Присъстващите обаче молят медиите да изключат камерите си. Срещу решението има само един глас – този на Ивайло Ивков.

 

Междувременно от синдикатите в мината обявиха, че никога не са били принуждавани да гласуват. Хората в Бобов дол обаче лаконично коментираха случващото се.

 

На фона на всичко това, вчера ЦИК отхвърлили и предложението в секциите в Бобов дол да има постоянни наблюдатели, за да могат хората там да гласуват спокойно.

 

В крайна сметка - сега прокуратурата ще решава - това купуване на гласове ли е или не и нарушен ли е закона или не.

 

Междувременно в интернет се появи оригиналното видео, в което се назовава партията, за която се събират гласове. Той не е разпространен от Нова Телевизия и ние не знаем кой е качил този материал - с оригиналния запис, освен нас, разполагат и компетентните държавни институции - прокуратурата и ЦИК. Не можем да твърдим кой е изнесъл видеото.

 

Политическите реакции не закъсняха. От ГЕРБ настояват името на партията да бъде назовано, а от БСП отричат да търгуват с гласове.

 

Нова телевизия ще разследва Вашите сигнали за нарушения преди и по време на вота. В сайта novanews.bg има специална секция за изборни нарушения в рубриката "Моята новина". Очакваме сигналите Ви и нашите репортери ще реагират веднага.