През 2014 г. правителството одобри 42 милиона лева, с които да бъдат преиздавани учебници

Хиляди деца и родители са под напрежение заради първото класиране за първи клас. В момента по всеки предмет може да се избира между три учебника. Вместо това, сега идеята е да има само по един учебник по предмет до завършването на основното образование.  Те пък да не се правят от определено издателство, а в печатницата на Министерството на образованието.


„Когато бъде изработен учебника, той ще бъде публикуван на страницата на министерството, така че всички да могат да вземат участие и да бъде създаден окончателния вариант”, обясни образователният министър Анелия Клисарова.


Тази година правителството одобри 42 милиона лева, с които да бъдат преиздавани учебници. Изненадан от предложението се оказа един от големите издадетели, според когото това е връщане назад в годините. Според учителите обаче идеята е добра.


Ако промяната бъде въведена, надеждите са, че ще се повиши качеството на съдържанието им.
Ограничението до три учебника по предмет беше въведено преди 12 години. По времето на управлението на ГЕРБ пък идеята беше коренно противоположна – учебниците по предмет да са неограничени.


За сравнение в Гърция имат само по един учебник, в Австрия например по физика за 8-и клас има 26 учебника.


Повече по темата гледайте във видеото.