За „Южен поток трябва да се мисли, а не да се правят емоционални декларации, каза той

В БСП трябва да има цялостно обновяване, което да започне от управлението. Ако Сергей Станишев иска да остане авторитет в партията и в държавата, той трябва да се освободи от тези хора около него, които, уж защитавайки го, му вършат лоша услуга”, каза в студиото на „Здравей, България” бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по повод вътрешнопартийните разриви в БСП.

 

Като гледам как стоят нещата в момента, може да се стигне до избори още наесен. Според мен нито една от партиите, които подкрепят парламента в момента, нямат интерес от неговото сваляне, защото нищо не им гарантира следващо управление. Затова според съвременната икономическа и политическа логика, това правителство трябва да продължи да живее”, категоричен бе той.

 

„Неслучайно говоря за обновление, а не за оставка на Сергей Станишев. Обяснението, което слушам за резултата от изборите, е меко казано несериозно. Не може да обявиш, че не припознаваш министрите в кабинета, като две седмици по-рано си казал, че те вече са изпълнили 85% от предизборната ти програма. Втори аргумент е становището на България за кризата в Украйна. БСП можеше да заеме по-близка позиция до тази на избирателите си. Аргументът, че АБВ също взе от гласовете на левицата, също е реален. Третият аргумент е, че нищо особено не се е случило, че БСП по принцип губи на евроизбори, но той е неубедителен”, каза той.

 

„Цялата ситуация около изборите ми се струва като опит да се избяга от реалния разговор за това какво се случва в БСП. Резултатите от евровота показват три „симптома” – броят гласове в смесените райони, сред младите и сред гласувалите в чужбина. Ако тези сигнали не са повод за сериозна диагноза за случващото се в партията, очевидно не усещаме политическите процеси”, допълни бившият енергиен министър.

 

Овчаров коментира и ситуацията около „Южен поток”: „Трябва да се мисли, а не да се правят емоционални декларациии, защото благодарение на тях се доведохме до този спорен въпрос за "Южен поток". Той подкрепи тезата, че проектът се критикува от група русофоби, на които се позволява да продължават да определят и философията, и политиката на България. Според него същите хора преди време са говорели за това да се спре проектът "Белене".

 

"Стига сме си играли на американофили и русофоли. Сега всичко, което идва от Русия е лошо както преди беше всичко, което идваше от Америка. Така елементарно не може да се живее в днешно време", посочи Овчаров.

 

Целия разговор с Румен Овчаров гледайте във видеото.