Добрата новина е, че Станишев възприе идеята за задължителния вот

„Вчера наблюдавахме много странна ситуация. На шега я нарекох „миг на просветление”. Като че ли Сергей Станишев е узрял за идеята за задължително гласуване”, коментира в „Събуди се” проф. Георги Близнашки, представител на Инициативния комитет за провеждане на национален референдум за изборна реформа.

Още по темата

 

„Ако трябва да бъдем откровени обаче става дума за отмъщение, няма две мнения. Той се опитва по някакъв начин да отвърне на удара, който беше нанесен от Лютви Местан”, добави професорът по конституционно право. „Това не е добра политика. Политика не се прави под напора на страстите, макар че в случая добрата новина е, че Станишев възприема идеята за задължителното гласуване”.

 

„От Инициативния комитет не сме така лековерни. Не се хващаме така лесно на тази уловка. Според нас нещата трябва да се разгледат в пакет. Задължителното гласуване трябва да върви заедно с мажоритарния вот, с електронното гласуване, а не да се изолира”, отбеляза Близнашки.

 

Опцията за референдума не е отпаднала според професора, защото това е нещо, което го иска българското общество. „И днес някои вестници са хванали, че Сергей Станишев се опитва да яхне вълната”, коментира Георги Близнашки. „Ние, които сме ангажирани с идеята за референдума, не можем да сме сигурни доколко намеренията на Станишев са трайни и устойчиви. Никой не знае как ще приключи тази история вътре в социалистическата партия”.

 

Още тази седмица ще стане ясно дали БСП има такива намерения или става въпрос за "изблик на чувства, за да се уязви техният доскорошен партньор", прогнозира Близнашки. Той отбеляза, че задължителното гласуване може да се въведе с промяна на Конституцията и от обикновеното Народно събрание. Според експерта по конституционно право действащият парламент има време да прокара промяната. Предложението трябва да се гласува три пъти в рамките на месец с мнозинство от три четвърти.

 

Целия разговор с проф. Близнашки можете да проследите във видеото.