Малката Нели е приемана 15 пъти в различни болници в София - винаги с диагноза отравяне

Социални работници изведоха 2-годишното дете, за което се предполага, че е тровено със силни лекарства, за да получават родителите му социална пенсия.


Прокуратурата и социалните служби се заеха със случая, след като детето е приемано 15 пъти в различни болници в София - винаги с диагноза отравяне.


2-годишната Нели и по-голямата й сестра са изведени от дома им и настанени у техни роднини. До това се стигна след като Районна прокуратура-Ихтиман образува досъдебно производство по подозрение за причиняване на средна телесна повреда.


„Защо и двете деца? - Защото, когато за едното дете съществува риск в едно семейство, се работи по превенция на риска и за другото дете просто ние трябва да сме сигурни. Те ще могат ли да виждат родителите си. Ще могат да ги виждат но други ще полагат грижи”, обяснява Таня Пушкарова от отдел „Закрила на детето” в Ихтиман.


Преди да бъдат изведени децата му, Стоян Симеонов заплаши със самоубийство. Ден след това той обясни следното:


„Какво да ви кажа, какви условия ми таковаха. Вече е решено, подписано е. Ще ги взимат децата, ще ги дават при роднини, докато се успокоят нещата”, сподели Стоян Симеонов.


Пръв за това, че Нели е тровена сигнализира шефът на детското отделение на Инфекциозната болница д-р Атанас Мангъров. Той е категоричен, че целта на родителите била да я изкарат епилептичка.


„Когато за пръв път дойде в болницата мислех, че ще умре. Същият епизод се повтори и после пак и тогава допуснахме, че става дума за съзнателно действие от страна на родителите”, разказва д-р Атанас Мангъров.


Родителите на момиченцето са категорични, че никога не й давали медикаменти, които да застрашават живота й.


В кръвта на детето е открито веществото клонидин - евтино хапче за кръвно налагане за възрастни.


„Целта е била детето да се изкара с диагноза и да се облагодетелстват родителите”, смята доц. Мангъров.


Няколко болнични епикризи потвърждават съмненията за умишлена интоксикация.


Какви мерки ще предприемат още институциите по този случай - темата продължава и утре в „Здравей, България”.