Съдът пусна единствената, останала в ареста - зам.-главната счетоводителка на банката

Неочакван обрат в аферата "КТБ” - всички обвиняеми вече са на свобода. Съдът пусна единствената, останала в ареста - зам.-главната счетоводителка на банката Борислава Тренева. 

 

Софийският градски съд гледа мярката за неотклонение и на главната счетоводителка на банката Мария Димова. Димова бе под домашен арест, тъй като е с влошено здраве. Съдът отмени тази мярка и също я освободи срещу подписка. В съдебна зала стана ясно и още нещо – няма липса на 206 милиона лева от централата на КТБ

Още по темата

 

Тази сума всъщност се оказаха кредит за фирма "Бромак”, собственост на Цветан Василев. Така магистратите вече са разколебани кой всъщност е виновният. Компрометиран е и един от основните свидетели на прокуратурата – Теодора Тенева, защото друг свидетел по делото разказал как тя е сложила подпис върху кредита вместо Василев. 

 

Един от обвиняемите по делото – касиерката Маргарита Петрова, беше освободена също тихомълком миналата седмица. Причината е, че свидетелствала за разплитане на схемата. Затова и съдът свали кредита си на доверие към нея. Ставало дума за уговорка с прокуратурата. 

 

Прокуратурата от своя страна отказа коментар, а премиерът Георги Близнашки бе лаконичен.

 

"Няма липси – едни казват едно, други друго. Нека да видим крайния резултат. Когато приключи одитът ще знаем за какво става дума. Аз избягвам да се намесвам пряко“, коментира Близнашки.

 

И докато обвинението за източването на КТБ се пропуква, прокуратурата вместо да събира доказателства, заяви, че част от 206-те милиона лева, източени или не от КТБ, са били ползвани за създаването на политически проект.  

 

Решението на магистратите за освобождаването на зам.-главната счетоводителка не е окончателно. Прокуратурата ще обжалва, а следващото заседание за мерките за неотклонение на Димова и Тренева е насрочено за 28 август.