Проблемите със сърцето остават водещи за здравето на източноевропейците

Всяка година в Европа умират над 8 млн. души и поне до скоро главната причина за смъртността бяха проблемите със сърцето. Сърдечните заболявания отговарят за 4 млн. от смъртните случаи на Стария континент.

 

Изследване, публикувано в „Юръпиън Харт джърнъл” показва обаче, че в някои европейски държави ракът е станал по-голям убиец от сърцето, съобщава БГНЕС.

 

Броят на смъртните случаи от сърдечни проблеми намалява през десетилетията. Анализ на Оксфордския университет показва, че при мъжете ракът вече причинява повече смъртност от сърдечно-съдовите заболявания. Това е вярно за девет страни - Белгия, Дания, Франция, Люксембург, Холандия, Португалия, Словения, Сан Марино и Испания, а в Дания констатацията е в сила за жените.

 

Специалистите обаче обясняват, че тенденцията не се дължи толкова на ръст при раковите заболявания, а на напредък в лечението на сърдечно-съдовите болести.

 

Констатацията не е в сила за страните от Източна Европа. Сърдечните проблеми в Беларус, Русия и Украйна причиняват повече смъртни случаи при мъжете на възраст между 55 и 59 години, отколкото във Франция, става ясно от изследването.