Просветното министерство спира 2 млн. лева за оправянето на санитарните възли

Училищните тоалетни остават без ремонт. Министърът на образованието Румяна Коларова спря 2 млн. лева, които трябваше да получат училищата, за да оправят санитарните си възли. Средствата бяха разпределени между 27 училища. Заради актуализацията на бюджета на Здравната каса обаче обществената поръчка беше спряна.

 

Заради орязания с около 19 млн. лева бюджет на просветното ведомство, мечтите на 27 училища да получат пари от държавата, за да оправят тоалетните си се изпариха. Във Варна едно от училищата поискало 99 хил. лева, с които да направи нови тоалетни за учениците, въпреки че санитарните възли са ремонтирани не толкова отдавна.

 

Сега обаче се налагал основен ремонт. На всеки от четирите етажа има по две тоалетни за всичките 700 ученици, които учат в гимназията. Така заради спрените пари в училището ще трябва сами да закърпят положението.

 

Пари за ремонт на тоалетните няма да видят и три учебни заведения в Гоце Делчев. Второ училище в града кандидатства първоначално за 20 хил. лева, после обаче сумата набъбнала до 70 хил. лева, които да използват за ремонт на водопровода на първия етаж.

 

Заради техническа грешка пък се оказва, че друго от училищата е поискало два пъти по 70 хил. лева за ремонт, но това било само на хартия и парите не са преведени. В помощното училище в Гоце Делчев няма да получат 28 хил. лева.

 

До дни ще стане готов докладът за проверката на обществените поръчки, за които има съмнения за нарушения.

 

Повече по темата ще научите от видеото.