Дефицитът ще бъде компенсиран от бюджета на министерството

В Министерството на външните работи се опасяват, че средствата за организиране на гласуването на парламентарния вот в чужбина може да се окажат недостатъчни. Сумата, предвидена за изборите зад граница е 1,2 млн. лева, стана ясно от думите на главния секретар на МВнР Веселин Вълчев по време на брифинг в дипломатическото ведомство.

 

„Новият Изборен кодекс дава по-облекчена процедура за откриване на секции… имаме основания да считаме, че те биха били между 350 – 400”, обясни Вълчев, цитиран от БГНЕС. По думите му, ако се борави с „по-негативната от финансовата гледна точка” прогноза за 400 секции, има опасение, че парите може да се окажат недостатъчни.

 

„За европейските избори имахме 167 секции и бюджет от 710 000 лева, а увеличението от 167 на 400 представлява увеличение с 240%”, изчисли главният секретар на Външно министерство. „В същото време увеличението на сумата е под 180%, което дава основание за опасенията”, посочи той.

 

Подобен прецедент с недостиг на предварително предвидените средства вече съществува и тогава парите ще бъдат компенсирани от бюджета на МВнР, за да не се допусне възпрепятстване на изборния процес, обясниха от външно министерство.

 

Все още не е ясно точно колко и къде ще бъдат секциите извън страната, но на база Изборния кодекс и активността за последните пет години ЦИК е посочила минималната бройка от 293 секции, обясни Красимир Божанов от МВнР.