Той не уточни сумата, която би могла да се отпусне на хората, дали да е между 700-800 лв.

Държавата търси вариант за частичен достъп до депозитите в КТБ. Идеята на финансовото министерство е вложителите в банката да получат достъп до малка част от парите си.  Възможността, според министър Румен Порожанов, е хората да получат около 700-800 лева, колко е размерът на средната заплата.

 

„Другия месец може да се вземе решение за частичен достъп до депозити в КТБ”, обяви служебният финансов министър Румен Порожанов.

 

Той обясни, че има доста жалби, насочени към ЕК по отношение на вложители в КТБ, които нямат достъп до средствата си вече втори месец. Вероятността, според него, едни или други хора да заведат дела срещу държавата стои отворен. 

 

„Дебатирахме възможността за частичен достъп до депозитите на гражданите в рамките на процедурата по особен надзор, в която в момента се намира КТБ. Компетенцията на тези решения, обаче, е само в прерогатива на БНБ и на квесторите”, поясни финансовият министър. 

 

Целта е да се даде спокойствие на най-дребните вложители - има хора, които взимат пенсиите си там и такива, които са внесли депозити много под 1000 лв. Порожанов, обаче не уточни сумата, която би могла да се отпусне на тези хора, дали да е между 700-800 лв. Това било анализ, който трябва да се извърши от БНБ и квесторите. 

 

Порожанов обяви, че планът за преструктуриране на Първа инвестиционна банка е внесен в министерството и е минал през одобрение на БНБ. „Тук говорим за подкрепа за ликвидност, която е по-малка подкрепа като тежест и не е за капитал. Програмата е представена, имахме разговор с БНБ и ПИБ и ще я изпратим за одобрение в ЕК”, обяви той и добави, че процедурата по одобрението на ЕК ще бъде около два месеца, в които ще има информационен режим, ще се разменят уточнения и въпроси. „На която и банка по закон да се предостави тази помощ за ликвидност, тя трябва да изпълни процедурата като ангажимент. Комисията работи много експедитивно като реакция”, подчерта той.

 

Стана ясно, че Порожанов е провел среща с делегация от ЕК, която е била по негова покана. Оказва се, че през последните два месеца не е имало желание да се проведе диалог с представители на различни дирекции на ЕК, особено след като се появиха проблемите с банковата система в края на юли.

 

Още в началото на назначението си той бил изпратил покана за среща с представители на ЕК, за да разясни как стоят нещата с публичните финанси, бюджета, рисковете пред бюджета, фискален резерв, еврофондове.