Правосъдният министър иска разчет за допълнителни средства за заплати и социални придобивки

Срок от една седмица даде министърът на правосъдието Христо Иванов на началниците на затвори, за да проведат срещи с представителите на Синдиката на надзирателите в България и да се прецени дали може, като изключение, да се приложи 24-часов режим на работа на надзорно-охранителния състав. Това съобщават от правосъдното министерство, цитирани от БГНЕС.


„Очаквам да се постигне съгласие между синдикатите и ръководствата на местата за лишаване от свобода така че там, където има недоокомплектоване на служители или пък затворите са на отдалечено място, да се приложи по-гъвкав режим, включващ 24-часови смени. Една от основните задачи, която бе обсъдена, е провеждането на изборите за народни представители на 5 октомври т.г.”, обяснява министърът на правосъдието Христо Иванов.


Очаква се да бъдат открити 19 секции на територията на затворите и следствените арести, в които лицата с мярка „задържане под стража” да могат да упражнят правото си на глас.


Министърът дал срок до края на месец септември, ръководствата на всички места за лишаване от свобода да предложат приоритети и стратегически цели за развитие на системата на изпълнение на наказанията до 2020 г., които да залегнат в бъдещите оперативни програми финансирани от фондовете на Европейския съюз.


Във връзка с влизането в сила на новия Закон за МВР, с който заплатите на служителите от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" се приравняват с тези на служителите в системата на МВР, Иванов изиска точен разчет за допълнителните средства за заплати и социални придобивки.


На база на този разчет ще се водят разговори с Министерството на финансите за увеличаване на бюджета на Министерство на правосъдието.