Освободиха изпълнителния директор Атанас Добрев. На негово място идва д-р Лозана Василева

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" освободи изпълнителния директор Атанас Добрев. Д-р Лозана Василева е новият изпълнителен-директор на фонда.

 

Д-р Лозана Василева е дългогодишен кадър от системата на ДФЗ-РА. Tя е била директор на Областна дирекция ДФЗ гр. Пазарджик, информират от фонда, цитирани от БГНЕС.

Още по темата

Припомняме, че Атанас Добрев бе назначен на 14 юли, след тежките спорове между ръководството на фонда в лицето на предишния директор Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова с бившия министър на земеделието Димитър Греков. Тогава земеделският министър и изпълнителният директор на ДФЗ подадоха сигнали до прокуратурата един срещу друг.

 

Греков сезира държавното обвинение за неправомерно одобрени проекти за еврофинансиране. Шефовете на фонда пък обвиняват земеделския министър в умишлено провалени процедури, заради които има опасност до хората да не стигнат 4 милиарда лева от еврофондовете.

 

На 9 юли членовете на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", които присъстваха на заседанието в земеделското министерство, подадоха оставка. Такава обаче не хвърли Николов с мотива, че ако го направи това ще означава да предаде българските бенефициенти. Тогава Николов каза, че министър Греков му е поискал оставката не с аргументи, а с "общи фрази".

 

На 10 юли Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" освободи изпълнителния директор Мирослав Николов и зам.-изпълнителния директор Виолета Александрова. До назначаване на изпълнителен директор на ДФЗ-РА поста временно трябваше да бъде зает от заместник-министър Явор Гечев, но на следващия ден той обяви, че не е давал съгласието си да заеме тази позиция. Така на 14 юли назначен бе Атанас Добрев.