Седем държави от НАТО формират бойна част за бързо реагиране

Европейските лидери ще обсъдят на срещата си в Брюксел нови санкции за Русия след ескалацията на кризата в Украйна. Западът обвинява Москва, че умишлено разпалва конфликта.

Още по темата

 

Във връзка с действията на Русия, седем държави-членки на НАТО ще формират бойна част за бързо реагиране, съобщава Файненшъл Таймс. Норвегия, Дания, Холандия и трите прибалтийски републики ще съберат и екипират 10 000 войници. Към тях  вероятно ще се присъедини и Канада.

 

Формирането на бойната част ще бъде обявено на срещата на Алианса следващата седмица. Според седемте, последните действия на Русия изискват нов подход към кризата.

 

„За съжаление дипломацията не дава резултат. Наложените санкции също. Конфликтът в Източна Украйна се задълбочава с прякото участие на Русия, коментира естонският външен министър Урмас Пает.

 

„Досегашните дипломатически срещи не дадоха резултат и руснаците продължават да отричат всичко. Трябва да се наложат допълнителни санкции и трябва да се помогне на украинското правителство”, добави министърът на външните работи на Литва Линас Линкевичус.