Социалистите и „България без цензура” виждат в бъдеще подоходно облагане

Бюджета, парите на данъкоплатците и прогнозите за това очаква ли ни финансов апокалипсис, обсъдиха в „Кастинг 240” представителите на партиите с най-голям шанс да излъчат депутати в 43-то Народно събрание.

Още по темата

 

При управление с участието на Реформаторския блок повишение на данъците няма да има, увери Трайчо Трайков. Владислав Горанов от ГЕРБ също се обяви категорично против промяна на установената данъчна система. ГЕРБерите обаче ще дадат възможност на общините да добавят до 2% върху данъка за доходите.  

 

Само доста окаяни държави в световен мащаб са с единна данъчна ставка. Затова смятаме, че в дългосрочен план трябва да се премине към подоходно облагане”, заяви Светлин Танчев от „България без цензура”.

 

Йордан Цонев от ДПС припомни, че от 2009 г. досега шест поредни бюджета генерират дефицит. Държавата харчи по милиард и половина повече, отколкото получава и за шестте години от началото на кризата ще натрупа 9 млрд. общ дефицит. Според ДПС проблемът е, че тези пари не са довели до икономически растеж. От движението искат надпартиен консенсус, без да се посяга на парите и доходите на хората, да се направи така, че дефицитите да преминат към балансирани бюджети и икономически растеж.

 

Румен Гечев от БСП нарече „неоснователни и манипулативни” твърденията на ГЕРБ, че държавните финанси са в тежко състояние. Той подчерта, че България има под 2% дефицит към БВП при европейска граница от 3 на сто. В същото време при лимит от 60% за дълга, в България е държавният дълг е под 20% от БВП. Фискалният резерв пък бил 8,9 млрд. лева.

 

Повече по темата ще научите, ако проследите разговора в във видеото.