Примирието в Източна Украйна бе нарушено многократно в околностите на града

Украинският президент Петро Порошенко пристигна в пристанищния град Мариупол, обсаден в последните седмици от проруските сепаратисти преди да влезе в сила прекратяването на огъня в Източна Украйна. Примирието бе нарушено многократно, включително и чрез артилерийски огън по предградията на Мариупол.

 

„Това е наша украинска земя и ние няма да я дадем на никого”, написа Порошенко в акаунта си в Туитър, потвърждавайки за визитата си.

 

Очаква се държавният глава да посети промишлени предприятия и транспортни обекти. Наред с това ще вземе участие в отбелязването на Деня на освобождението на Донбас от нацистите, информира ИТАР-ТАСС.

 

В Мариупол украинският президент обяви освобождаването на 1 200 души, пленени от бунтовниците. Не стана ясно обаче дали те са освободени при размяна на пленници, каквато договореност включва споразумението от Минск.

 

В Туитър Порошенко съобщи също, че при пристигането му в Мариупол бунтовниците са възобновили обстрела по контролните пунктове в околностите на града, предаде БГНЕС.

 

Мариупол е последният голям град в зоната на конфликта, останал под контрола на властите от Киев.