Путин и Порошенко се договориха да продължат диалога по конфликта в Източна Украйна

Европейският съюз свиква извънредна среща на посланиците на страните-членки в понеделник след като стана ясно, че липсва консенсус по новините икономически санкции срещу Русия.

 

„Някои от европейските страни не са съгласни с новите мерки”, разкри дипломатически източник, цитиран от Франс прес.

 

Срещата на посланиците има за цел да изясни подробностите около прилагането на санкциите, които трябва да влязат в сила във вторник.

 

Според друг дипломат Евросъюзът търси такива мерки, които да отчитат настоящото положение в Източна Украйна. По думите му не става въпрос за забавяне на санкциите, а за възможност да бъдат оттеглени, ако ситуацията в Украйна се подобри.

 

Властите в Киев и проруските сепаратисти в Донецка и Луганска област постигнаха споразумение за прекратяване на огъня. Въпреки многократни инциденти, в които то бе нарушено, в телефонен разговор днес руският президент Владимир Путин и украинският му колега Петро Порошенко изразиха съгласие да продължат диалога за прекратяване на конфликта. Двамата са обсъдили действия за улесняване на мирното уреждане на кризата, съобщиха от Кремъл.

 

По-рано днес украинският държавен глава посети Мариупол. Пристанищният град в югоизточната част на страната бе обсаден от бунтовниците в последните седмици.