Само за последните 10 дни в Харманли подслон са потърсили над 300 нови обитатели

Нова бежанска вълна към България, след ударите срещу „Ислямска държава” в Сирия. Стотици са потърсили убежище в страната ни през седмицата. Част от тях са отишли директно в бежанските центрове, без да бъдат заловени на границата. 

 

Центъра за бежанци в Харманли е най-големият в страната. Само за последните десетина дни тук подслон са потърсили над 300 нови обитатели. Място обаче все още има, въпреки продължаващият да се увеличава брой нови бежанци в България.

 

Само за последното денонощия българските гранични власти са задържали 83 души на границата. Огромната част от тях – на влизане от Гърция. Промяната в маршрутите е все по-осезаема. След засилването на охраната на турската граница, имигрантите търсят други варианти. Част от тях успяват да минат безпрепятствено и да стигнат директно в бежанските центрове, а други предпочитат да поискат убежище на официалните гранични пунктове.

 

Очаква се още стотици сирийци и иракчани да потърсят убежище у нас, казва Айдън. Той е тук от 4 месеца, но семейството му е все още в Сирия.

 

Най-големият бежански център у нас – този в Харманли, има достатъчно свободен капацитет, който да поеме новодошлите. В досегашните сгради могат да бъдат настанени около 700 души, а новопостроените луксозни халета са предвидени за 1800 бежанци. И тук, и в останалите центрове, все още има много хора, получили статут и български документи, които няма къде да отидат.

 

От Държавната агенция за бежанците са дали срок до 7 октомври хората с документи да напуснат центровете. В същото време в тези места често пристигат съмнителни хора. При последния случай група е била екстрадирана заради съмнения, че е част от „Ал Кайда”.

 

Всички новодошли се разследват от службите.

 

Повече по темата гледайте във видеото.