Правилото е записано в нова разпоредба на МВР и се очаква да влезе в сила до месец

Нови правила за шофьорите. Допълнително изследване на урината ще проверява дрогираните шофьори. То ще се прави при положителен кръвен тест. Правилото е записано в нова разпоредба на МВР. Очаква се тя да влезе в сила до месец.

 

74 - толкова са шофьорите, седнали зад волана след употреба на наркотици, които пътните полицаи са хванали от началото на годината. Най-много от тях са установени в Добрич. Парадоксално в София са заловени най-малко дрогирани – едва четирима. Най-често зад волана сядат хора, употребили марихуана или амфетамини.

 

„След като тестът е положителен, те имат 45 минути да отидат до лечебно заведение, което е подадено в списък с определени такива, при което дават кръв, но за в бъдеще ще дават и урина, защото по-дълъг период има на отлагане в урината”, коментира началникът-сектор в „Охранителна полиция” Росен Рапчев.

 

Хора, пострадали от пияни или дрогирани шофьори приветстват идеята. Отдавна различни организации настояват за по-тежки наказания, но и за по-строг контрол. Това искат и родителите на 11-месечната Красимира, която бе пометена в бебешката си количка от полицай в бургаското село Крушовец.

 

От „Безопасни улици за Валя” пък призовават за конфискация на автомобилите, психологична помощ за агресивните шофьори и тест с автоконтрольори. Дали новата мярка ще респектира дрогираните водачи, предстои да разберем.

 

Репортери: Цеца Алексова и Десислава Георгиева